Dr Józef Sadkiewicz
Adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności.
Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy, kontynuator pomysłów i pasji taty -profesora dr hab. inż. Kazimierza Sadkiewicza twórcy i założyciela zakładu. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno-szkoleniowych.
Dzięki tym wszystkim działaniom Instytut pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stał się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartych na lokalnych zasobach surowców w branży piekarskiej i kulinarnej.
W swojej działalności promuje i wytwarza produkty wg. starych receptur. Kieruje się mottem „powracamy do korzeni smaków”, dbając o to, by były zrobione z naturalnych składników, pochodziły od producentów regionalnych oraz z okolicznych gospodarstw ekologicznych.
Poprzez swoje działania realizuje cele statutowe stowarzyszenia. Popiera sztukę kulinarną, ponieważ wielokrotnie zaprasza do Akademii i Szkoły uczniów szkół specjalnych, podstawowych i zawodowych, przedszkola, gimnazja i studentów aby nieodpłatnie mogli zapoznać się z technologią urządzeń oraz tajnikami praca kucharza. Wnosi w życie zasady poszanowania i kultywowania różnorodnych narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych Europy, poprzez organizację tematycznych spotkań kulinarnych.
Poprzez swoją działalność dydaktyczną rozwija i kształtuje wzorce racjonalnego i zdrowego żywienia w społeczeństwie w oparciu o jakość stosowanych produktów.
Z potrzeby promowania żywności naturalnej i tradycyjnych receptur wraz z dr Grzegorzem Russakiem założył Akademię Kuchni Myśliwskiej, w ramach której cyklicznie współorganizuje Targi Myśliwskie w Bydgoszczy. Zaprasza do współpracy ludzi nauki i sztuki – dietetyków, profesorów, myśliwych, pasjonatów gotowania i sztuki kulinarnej. Dzięki tym wszystkim działaniom Akademia Kulinarna pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stała się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.
Jako sekretarz/dyrektor CEO zorganizował krajowe Stowarzyszenie na Rzecz Nauki i Technologii Zbóż ICC Polska na terenie Bydgoszczy, które skupia wielu wybitnych profesorów i praktyków w działalności na rzecz rozwoju branży zbożowej, młynarskiej i piekarskiej. Delegat Narodowy ICC. W latach 2004-2008 pełnił funkcje v-ce Narodowego Delegata Polski w Międzynarodowej Organizacji Zbożowej ICC w Wiedniu. Był członkiem Komisji Rewizyjnej - Kujawsko Pomorskiego Związku Pracodawców i Przedsiębiorców w Bydgoszczy oraz członkiem korporacyjnym międzynarodowej organizacji International Association for Cereals Science and Technology ICC. Obecnie jest członkiem Stowarzyszenia na rzecz Nauki I Technologii Zbóż ICC Polska, członkiem Kujawsko Pomorskiego Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, członkiem Polskiego Związku Łowieckiego w Polsce, członkiem w Kole myśliwskim „Leśnik”, członkiem SITSPOŻ w Bydgoszczy i członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz pełniłł funkcje członka zarządu Euro-Toques Polska.