Carlos González Tejera

 

Smakosz, miłośnik najwyższej jakości produktów i niekwestionowany autorytet kulinarny w jednym.

 

Carlos González Tejera pochodzi z Dominikany, ale dla miłości porzucił malowniczą wyspę i na stałe osiadł w Polsce ponad czterdzieści lat temu. Szerokiej publiczności dał się poznać z anteny TVP2 i programu „Bliżej Świata”. Współpracował także ze stacjami radiowymi, prowadząc szeroko zakrojoną edukację kulinarną. Miłośnik tego co regionalne, propagator najwyższej jakości produktów oraz ogromny zwolennik techniki sous vide, dzięki której potrawy mięsne poddane długiej obróbce termicznej w dość niskich temperaturach trafiają w gusta najbardziej wybrednych smakoszy. Wielokrotnie zapraszany do komisji konkursowych najważniejszych wydarzeń branży gastronomicznej. Carlos González Tejera, jak przystało na mistrza w swojej klasie, zawsze przyodziany jest w czarny, charakterystyczny tylko dla niego, beret.

Informacje:

1976-86 Towarzystwo Polska – Ameryka Łacińska – lektor i szef studium językowego,
1986-89 praca w agencje prasowych w Polsce m.in. Interpress, Prensa Latina,
1989-92 korespondent hiszpańskiej sieci radiowej Cadena SER i Radia Madryt w Warszawie i Berlinie,
1991-92 korespondent na Europę Wschodnią telewizji hiszpańskiej Telemadrid w Warszawie i Moskwie, wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej w Polsce,
1988-1991 uczestnik programu TVP2 „Bliżej świata”.

Produkcja programów telewizyjnych:

„Między Nami Smakoszami”
1992-93 TopCanal,
1993-94 PolSat, 2002 TV Centrum, 1995-96: WOT, program „Warszawa od kuchni”,
1995-00 organizator i szef konkursów „Złota Chochla” i „Srebrna Patelnia”,
1992-96 własna firma „Carlos TV Productions Ltd.”, od 1997 własna działalność gospodarcza „MIĘDZY NAMI SMAKOSZAMI” zajmująca się konsultingiem w branżach gastronomicznej i reklamie,
2001- naczelny redaktor tygodnika „Tajms”, własny program telewizyjny „Między nami smakoszami”,
2002-2003 koordynator działań Rady Sponsorów OSSKiC,
2003-2004 Doradca Kulinarny w firmie Nestlé Polska S.A. (Nestlé FoodServices),
2005- Doradca Kulinarny i Public Relations Manager w firmie Stalgast.

Artykuły prasowe oraz felietony o tematyce kultury kulinarnej w czasopismach:

„Kurier Polski”, „Voyage”, „Kuchnia”, „Hunter”, „Moje Gotowanie”.

Nagrody:

1995 Nagroda im. St. Wokulskiego przyznana przez Warszawską Radę Gospodarczą za wybitny wkład w rozwój gastronomii warszawskiej oraz popularyzację sztuki kulinarnej,
2012 oraz 2016 r. Nagroda „Bociana Białego” przyznana przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia” za wkład w rozwój i propagowanie Polskiej Ekologii.

Członkostwo w organizacji:

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC),
Polska Akademia Gastronomiczna (Założyciel),
sekcja Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej (Założyciel),
Fundacja Promocji Polskiej Żywności (Założyciel),
Beskidzki Klub Kulinarny,
Stowarzyszenie Beskidzkie Smaki,
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.

 


Patron honorowy:

Główny patron medialny:

Sponsor strategiczny:

Patroni medialni:

Główni patroni branżowi:

Patroni branżowi:

Partnerzy: