This site uses cookies. Cookies used on the site does not store any personal data or other information collected from users. Your continued use of our web pages without changing the browser settings will mean that you agree to their use. More information you can find in Privacy policy.

Dr Józef Sadkiewicz

Adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej w Zakładzie Technologii Żywności.

 

Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej oraz kulinarnej. Prezes i współwłaściciel Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego sp. z o.o. w Bydgoszczy, kontynuator pomysłów i pasji taty -profesora dr hab. inż. Kazimierza Sadkiewicza twórcy i założyciela zakładu. Pomysłodawca i organizator zajęć interaktywnych, edukacyjno-szkoleniowych.

Dzięki tym wszystkim działaniom Instytut pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stał się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartych na lokalnych zasobach surowców w branży piekarskiej i kulinarnej.

W swojej działalności promuje i wytwarza produkty wg. starych receptur. Kieruje się mottem „powracamy do korzeni smaków”, dbając o to, by były zrobione z naturalnych składników, pochodziły od producentów regionalnych oraz z okolicznych gospodarstw ekologicznych.

Poprzez swoje działania realizuje cele statutowe stowarzyszenia. Popiera sztukę kulinarną, ponieważ wielokrotnie zaprasza do Akademii i Szkoły uczniów szkół specjalnych, podstawowych i zawodowych, przedszkola, gimnazja i studentów aby nieodpłatnie mogli zapoznać się z technologią urządzeń oraz tajnikami praca kucharza. Wnosi w życie zasady poszanowania i kultywowania różnorodnych narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych Europy, poprzez organizację tematycznych spotkań kulinarnych.

Poprzez swoją działalność dydaktyczną rozwija i kształtuje wzorce racjonalnego i zdrowego żywienia w społeczeństwie w oparciu o jakość stosowanych produktów.

Z potrzeby promowania żywności naturalnej i tradycyjnych receptur wraz z dr Grzegorzem Russakiem założył Akademię Kuchni Myśliwskiej, w ramach której cyklicznie współorganizuje Targi Myśliwskie w Bydgoszczy. Zaprasza do współpracy ludzi nauki i sztuki – dietetyków, profesorów, myśliwych, pasjonatów gotowania i sztuki kulinarnej. Dzięki tym wszystkim działaniom Akademia Kulinarna pod marką Sadkiewicz z biegiem lat stała się bezpieczną przystanią dla wszelkiego rodzaju działań promujących rynki żywności opartej na lokalnych zasobach surowców.

Jako sekretarz/dyrektor CEO zorganizował krajowe Stowarzyszenie na Rzecz Nauki i Technologii Zbóż ICC Polska na terenie Bydgoszczy, które skupia wielu wybitnych profesorów i praktyków w działalności na rzecz rozwoju branży zbożowej, młynarskiej i piekarskiej. Delegat Narodowy ICC. W latach 2004-2008 pełnił funkcje v-ce Narodowego Delegata Polski w Międzynarodowej Organizacji Zbożowej ICC w Wiedniu. Był członkiem Komisji Rewizyjnej - Kujawsko Pomorskiego Związku Pracodawców i Przedsiębiorców w Bydgoszczy oraz członkiem korporacyjnym międzynarodowej organizacji International Association for Cereals Science and Technology ICC. Obecnie jest członkiem Stowarzyszenia na rzecz Nauki I Technologii Zbóż ICC Polska, członkiem Kujawsko Pomorskiego Związku Pracodawców i Przedsiębiorców, członkiem Polskiego Związku Łowieckiego w Polsce, członkiem w Kole myśliwskim „Leśnik”, członkiem SITSPOŻ w Bydgoszczy i członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz pełniłł funkcje członka zarządu Euro-Toques Polska.




Honorary patron:

The main media patron:

Strategic sponsor:

Media patrons:

The main industry patrons:

Industry patrons:

Partners: